tag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post6795519162029602459..comments2022-12-10T09:53:13.386+01:00Comments on Japonią, sztuką, fandomem i glanami przez Polskę.: Castella カステラIshyhttp://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-16216577516109785962013-09-27T15:27:08.605+02:002013-09-27T15:27:08.605+02:00Karny imbir xd Brzmi groźnie xD
Ale samo ciasto wy...Karny imbir xd Brzmi groźnie xD<br />Ale samo ciasto wygląda całkiem smacznie na zdjęciach :DYukarichanhttps://www.blogger.com/profile/04769944888958581139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-41698270763352237132013-09-26T22:18:19.454+02:002013-09-26T22:18:19.454+02:00Wygląda pysznie :DWygląda pysznie :DAgata S.https://www.blogger.com/profile/09490221668612885578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-42631842197714711082013-09-26T20:29:15.199+02:002013-09-26T20:29:15.199+02:00Serio? XD Fakt, było smaczne, no ale... OMG to mus...Serio? XD Fakt, było smaczne, no ale... OMG to musiało być lekko dołujące. D: Robiłaś biszkopt z podgrzewaniem masy jajecznej czy tym drugim sposobem?<br />I dzięki. :3cIshyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-85339585649649810042013-09-26T20:28:04.676+02:002013-09-26T20:28:04.676+02:00Dziękuję. <3 Nie będzie ich za dużo... Postaram...Dziękuję. <3 Nie będzie ich za dużo... Postaram się raczej skupić na figurkach i reszcie. :PIshyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-19557400357348474972013-09-26T20:27:20.420+02:002013-09-26T20:27:20.420+02:00Haha, nie bój się. XD Mama Ci pomoże czy coś i das...Haha, nie bój się. XD Mama Ci pomoże czy coś i dasz radę~Ishyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-14667018240630347162013-09-26T20:25:58.133+02:002013-09-26T20:25:58.133+02:00Trzeba się nie bać i ćwiczyć. >w< Polecam za...Trzeba się nie bać i ćwiczyć. >w< Polecam zacząć od wypieków z pudełka a potem jakieś ciasteczka robić z opakowań cukrów czy proszków do pieczenia d. oetkera.Ishyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-33998107595073788762013-09-26T18:33:20.230+02:002013-09-26T18:33:20.230+02:00Z chęcią bym posmakowała ^^ Osobiście nic nie potr...Z chęcią bym posmakowała ^^ Osobiście nic nie potrafię upiec. Jestem beztalenciem w kuchni T.TCarriehttps://www.blogger.com/profile/04955208937577167711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-46832759392576602362013-09-26T18:03:47.339+02:002013-09-26T18:03:47.339+02:00Karny imbir jest wspaniały! Dla niego warto było c...Karny imbir jest wspaniały! Dla niego warto było czytać notkę o cieście - nie przepadam za takimi postami, ale... Karny imbir!myszahttps://www.blogger.com/profile/04612768360932181230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-80767630896187471742013-09-26T16:20:29.573+02:002013-09-26T16:20:29.573+02:00Ja bym spróbowała, ale lubię mój dom i nie chcę go...Ja bym spróbowała, ale lubię mój dom i nie chcę go spalić :C.https://www.blogger.com/profile/09656615201332826494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-41507895545954534202013-09-26T15:06:36.009+02:002013-09-26T15:06:36.009+02:00Ojej, jak to ciasto pysznie wygląda *_____________...Ojej, jak to ciasto pysznie wygląda *______________* chcę, chcę, chcę! I co z tego że opadł! Uważam, że nie ma nic gorszego, od robienia 4 biszkoptów na raz i każdego oklapłego XD! *patrz: ja kilka lat temu*. Tobie się tylko lekko zapadł! ...Karny imbir rządzi mwhahaha.Naffhttps://www.blogger.com/profile/16842972618176413716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-43285006856156159322013-09-26T11:31:43.214+02:002013-09-26T11:31:43.214+02:00Lepiej zapoznać się z temp w jakich zwykle piecze ...Lepiej zapoznać się z temp w jakich zwykle piecze się ciasta.<br />Biszkopt czy drożdżowiec to 160-180 (20-30min pieczenia)<br />ale np kruche ciasta to od 180 do 200<br />Głównie chodzi o to, że to skośne dziewcze nie robiła ciasta w piekarniku ^^' a temp którą podała jest prawdopodobnie idealna dla tych skośnych małych piekarniko-mikrofalówek... <br />Wiele razy Ci mówiłam, nie traktuj przepisu kropka w kropkę, bo wszystko zależy od różnych czynników. Mąki, rodzaju mleka, ba nawet ciśnienia (aka pogody! xD ) <br />Dlatego lepiej jest robić "na wyczucie" - czyli rób więcej ciast! To się naumiesz sama~tusiahttp://radical---dreamer.tumblr.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-70961855986805760862013-09-26T10:52:28.902+02:002013-09-26T10:52:28.902+02:00... Teraz mi to mówisz? XD Jak widzę 140*C to piek...... Teraz mi to mówisz? XD Jak widzę 140*C to piekę w takiej temperaturze... Nie zakładam, że ich skala stopni Celsjusza jest 'skośna'. tl;dr lepiej nie piec według ich przepisów? XDDDIshyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-84966013138301994712013-09-26T10:05:40.655+02:002013-09-26T10:05:40.655+02:00Przy pieczeniu biszkoptu ważne jest, by temperatur...Przy pieczeniu biszkoptu ważne jest, by temperatura w trakcie pieczenie nie malała ^^'<br />dlatego to, że piekłaś go w 140*C - co jest stanowczo za niską temp do pieczenia biszkoptu. W 140*C to bezy można suszyć xD Zawsze bierz pod uwagę, że te wszystkie skośne dziewoje mają odpowiedni sprzęt to pieczenia (aka też skośny) i nie bardzo się orientują z naszymi biednymi piekarnikami~ tusiahttp://radical---dreamer.tumblr.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-30714555684128779192013-09-26T09:12:54.439+02:002013-09-26T09:12:54.439+02:001) lol nie, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ml...1) lol nie, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby mleko miało znaczenie przy robieniu biszkopta czy ciasta. (przy sztucznych sproszkowanych kremach już tak) Przy innym biszkopcie też dodałam 'wody' i nie opadł. Ale zapamiętam, żeby dodawać 2%<br />2) jak mogłam za długo miksować skoro masa mi się powiększała co chwile i wyciągnęłam kiedy tylko się zagrzała? Miksowałam na najmniejszym obrocie a szpatułką tylko ino, ino do środka zamieszałam. <br />3) no to zupełnie inaczej jak było w przepisie Ochikeron... Sorry bardzo, ale skoro podążając za jej przepisem było wszystko dobrze do momentu pieczenia no to albo mam zły piecyk albo ona ma magiczny. Either way, jestem zła bo to trzeci czy drugi raz jak mi wypiek nie wyszedł w życiu. :/ Zmierzę się z przepisem od cwd i zobaczę czy to coś zmieni. Ale dzięki za rady.Ishyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-76991312001892366902013-09-26T09:04:18.075+02:002013-09-26T09:04:18.075+02:00Dlaczego się nie udał biszkopt:
1) dodałaś wodę ni...Dlaczego się nie udał biszkopt:<br />1) dodałaś wodę nie mleko (mleko 0,5% to nie mleko... a woda - lepiej używać tłustego mleka, 2-3,5% )<br />2) widocznie za długo miksowałaś w ciepłym~ dlatego nie tyle co opadł- a skurczył się :3c no i też wymieszałaś go za bardzo - 15-20 machnięć powinno wystarczyć by połączyć składniki - ale ich nie zmieszać nazbyt. I w sumie to jak używasz miksera to na bardzo niskich obrotach... chociaz polecam używanie trzepaczki, ew tych elektro-trzepaczek - pamiętasz to gunwo które używałam do naleśników 10/10 http://i.imgur.com/oaZxgSN.jpg<br />3) miałam kiedyś ten sam piekarnik co ty - wrzucasz biszkopta do 160*C a gdy lekko podrośnie zwiększasz temp o 10-20*C - nie wyciągasz ciasta od razu, a lekko uchylasz drzwiczki i zostawiasz tam ciasto na 20 minut - to nie opadnie tak szybko. tusiahttp://radical---dreamer.tumblr.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-85704558604935504672013-09-26T01:07:21.890+02:002013-09-26T01:07:21.890+02:00Awww, obiecuje, że następny przepis będzie nieco ł...Awww, obiecuje, że następny przepis będzie nieco łatwiejszy. :3Ishyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-9809957768230468722013-09-26T00:33:28.453+02:002013-09-26T00:33:28.453+02:00Dla mnie to już zupełnie inny świat, za takie eksp...Dla mnie to już zupełnie inny świat, za takie eksperymenty w kuchni się w życiu nie zabiorę. O.O Moje umiejętności kończą się na jajkach w różnej formie.Tabithahttps://www.blogger.com/profile/03571287755572447678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-14140207652477590262013-09-26T00:20:49.462+02:002013-09-26T00:20:49.462+02:00No niestety, coś czasem musi nie wyjść, żeby człow...No niestety, coś czasem musi nie wyjść, żeby człowiek wyciągnął z tego wnioski. :D Ooo, daj znać jak Ci wyjdzie. Ostatnio lava cakes mnie bardzo intrygują. :3Ishyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-40238825622019498572013-09-26T00:15:54.589+02:002013-09-26T00:15:54.589+02:00Och, szkoda, że nie wyszło. Ja sobie odpuszczę, bę...Och, szkoda, że nie wyszło. Ja sobie odpuszczę, będę niedługo robić molten lava cakes według przepisu kolegi i to mi wystarczy :)SStefaniahttps://www.blogger.com/profile/08203129398052466764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-75181209857057748132013-09-25T23:42:14.745+02:002013-09-25T23:42:14.745+02:00Z cyklu 'nie pozwalajcie Ishy się nudzić'....Z cyklu 'nie pozwalajcie Ishy się nudzić'. Takie kfiotki wtedy wychodzą. XDIshyhttps://www.blogger.com/profile/09258483781981978621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9119987641888967230.post-26560384077031107422013-09-25T23:41:23.934+02:002013-09-25T23:41:23.934+02:00Awwuu, karny imbir :DAwwuu, karny imbir :DOtaihttps://www.blogger.com/profile/01584564205507220807noreply@blogger.com